ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ!

 NURSING SYMBOSLS!!

Τα σύμβολα νοσηλευτικής προκαλούν συχνά πολλές ερωτήσεις!!❓❓❓

Τι συμβαίνει με τη λάμπα;;

Από πού προήλθε ο Ερυθρός Σταυρός; 


Μερικές φορές ένας ασθενής θα ρωτήσει ακόμη και: " τι σημαίνει αυτό το φίδι τυλιγμένο γύρω από το κοντάρι;;"



Κατανοώντας τα σύμβολα της νοσηλευτικής, αποκτάτε μια καθαρή εικόνα του ρόλου, της αποστολής και των ιστορικών ριζών του νοσηλευτή.

Το κηρύκειο: το πιο αναγνωρισμένο νοσηλευτικό σύμβολο!

👉Στην ελληνική μυθολογία, ο Ερμής ήταν ο αγγελιοφόρος των θεών και συχνά απεικονιζόταν με ένα κηρύκειο στο αριστερό του χέρι. Ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντά του ήταν να καθοδηγήσει τις ψυχές των νεκρών στη μετά θάνατον ζωή !
👉Το κηρύκειο είναι ένα παράξενο ραβδί που είναι συνυφασμένο με δύο φίδιαΣτην αρχαία Ελλάδα, το φίδι αντιπροσώπευε τη μακροζωία και την αθανασία. Ορισμένες εκδόσεις περιλαμβάνουν επίσης ένα ζευγάρι φτερά στην κορυφή του ραβδιού, όπως αυτά που είχε ο αγγελιοφόρος Ερμής!!

👉Το 1902, το Ιατρικό Τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών υιοθέτησε το κηρύκειο ως επίσημο σύμβολο. Όλες οι στολές νοσηλευτών αξιωματικών περιελάμβαναν το κηρύκειο. Άλλα ιατρικά τμήματα των ΗΠΑ χρησιμοποιούν το κηρύκειο, συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος Φαρμακευτικών Ναυτικών των ΗΠΑ, των Στρατιωτικών Νοσηλευτών των ΗΠΑ και της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ.


Η λάμπα λαδιού: FLORENCE NIGHTINGALE!

Όταν μιλάμε για την ιστορία της νοσηλευτικής και των νοσηλευτικών συμβόλων, πρέπει να συμπεριλάβουμε μια από τις πιο διάσημες γυναίκες στη βρετανική ιστορία. Η Florence Nightingale θεωρείται η ιδρυτής της σύγχρονης νοσηλευτικής πρακτικής και είναι συνώνυμη με τη λάμπα λαδιού. 

Γιατί μια λάμπα; ;


Συχνά φρόντιζε τους άρρωστους και τους τραυματίες τις νυχτερινές ώρες, κουβαλώντας μαζί της μια λάμπα για να βλέπει!!


 👉Σήμερα, οι νοσηλευτές/τριες που εισέρχονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης λαμβάνουν μια καρφίτσα λάμπας στις αποφοιτήσεις της σχολής νοσηλευτικής τους, για να συμβολίσουν τη σημασία της νοσηλευτικής!



👉Ορισμένες επαγγελματικές νοσηλευτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών, χρησιμοποιούν τη λάμπα στα επίσημα λογότυπά τους!



                O ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ

👉Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός  αποτελεί μέρος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού  και θεωρείται ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στον ελλαδικό χώρο!
👉Έχει βασικό στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και γενικά όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού!
👉Σε επίπεδο εθελοντών, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διαιρείται σε τρία κύρια Σώματα:
  • Το Σώμα Εθελοντών Νοσηλευτικής, 
  • το Σώμα Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας και 
  • το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών.

Σώμα Εθελοντών Νοσηλευτικής

👉Ο Τομέας Νοσηλευτικής ιδρύθηκε το 1878 και είναι ο πρώτος (και κατά συνέπεια ο παλαιότερος) τομέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και έχει συνδεθεί άμεσα με το σύμβολο του ερυθρού σταυρού!

👉Μέσω του Τομέα και από την ίδρυση του έως σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 25.000 άτομα, ενώ σε ετήσια βάση εργάζονται περίπου 3.500 εθελοντές σε πανελλαδικό επίπεδο!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια